Professionals i assessors d’empreses lamenten la dificultat de resposta d’hisenda i seguretat social per a les empreses

11.01.2021

En una trobada virtual celebrada a finals d’any entre la Unió Empresarial de l’Anoia amb el sector de professionals, assessors i gestors d’empreses, es va generar un interessant debat al voltant de la situació provocada en el si de les empreses arran de la pandèmia de la COVID19, així com les repercussions a mitjà i curt termini. La trobada també va servir per a conèixer de primera mà les seves necessitats i inquietuds.

Els professionals assistents a la reunió van intercanviar opinions al voltant de la situació generada arran dels expedients d’ocupació temporal i les mesures econòmiques especials, uns canvis que no només han mantingut molt ocupats a totes les gestories i professionals d’assessorament empresarial, sinó que per aquest 2021 queda una situació de forta incertesa per l’afectació que està tenint en les empreses i els professionals autònoms.

Una de les principals traves amb que topen els gestors i assessors d’empresa és la dificultat per obtenir resposta i atenció d’organismes com hisenda o la seguretat social, en la seva tasca de representació i gestió empresarial. “L’administració ha estat amagada, no han facilitat ajudes ni suport en una quantitat molt gran de gestions i peticions” lamenten, i afegeixen que “(a l’administració) no estan preparats ni tecnològicament ni per fer la feina a distància” una limitació que els ha repercutit en tota la gestió durant la pandèmia. “Com a agents col·laboradors que som, fent de pont entre empreses i administració, hauríem de poder tenir un millor accés a aquests organismes, una finestreta única especifica per serveis empresarials. Sinó, és molt difícil ajudar àgilment a les empreses; i molt més en la situació que ens troba el teixit econòmic actualment”, destacaven.

El sector es manté a l’expectativa per quan hi hagi la campanya de renda, pel possible ball de xifres arran de prestacions que s’han repartit de manera indeguda, ERTOs que encara no s’han cobrat i altres tramitacions que han estat poc clares o senzillament parades.

Per aquest 2021, tot i la dificultat de pensar en què pot passar, assessors i gestors d’empreses coincidien en assenyalar que seran clau els propers mesos ja que es veurà les conseqüències de la crisi, empreses que resistiran l’embat, i altres que no; insistien a estar amatents amb els índexs d’atur quan s’acabin els ERTOs i en la importància de l’actitud de les empreses i la flexibilitat que puguin tenir per apostar pels canvis com a clau per la resiliència i la supervivència en aquest 2021. Igualment assenyalaven com un element clau la digitalització i el teletreball, no només de les empreses sinó d’ells mateixos com a professionals, per estar a l’alçada i donar el millor servei.

D’altra banda, el sector de serveis professionals demana a l’administració que si volen consolidar al teixit empresarial, siguin flexibles, redueixin impostos i pressions, vist que hi ha un volum de requeriments innecessaris quan “ara no és el moment d’estrènyer a empreses i autònoms”. A més, el sector també demana ajuts i suport econòmic directe a les empreses, i que com a govern sàpiguen fer un pla de recuperació per poder consolidar el món empresarial.

El sector assenyalava en la reunió que en aquesta pandèmia no han parat “en cap moment” i que “hem hagut d’estar al peu del canó, donant servei a les empreses, però també, amatents a les normatives i regulacions que anaven sortint”. Per aquest motiu, han hagut de formar-se de forma accelerada per donar resposta a les empreses en una situació sense precedents, fent de suport i escolta activa al món empresarial, a més d’acompanyar-los i formar-los en aquest nou model de treball, ja que no totes les empreses estaven formades ni preparades pel que estem vivint, i tot el que vindrà. Malgrat la situació insistien en el fet que a l’Anoia hi ha un ADN emprenedor innovador i lluitador, i tenen l’esperança que l’empresa que se’n surti ho farà reforçada.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.